Logo

DOBRA MANIERA#34

DOBRA MANIERA#34

Pozornie coś bardzo błahego, bez większego znaczenia – serwetka. Jest jednak „ale”. Ten stosunkowo niewielki kawałek materiału – mając na uwadze elegancką serwetę z tkaniny, a nie papierowy skrawek – może powodować spore dylematy.

 

Serwetka jest istotna dla etykiety stołowej i kultury spożywania posiłków.

 

W literaturze można spotkać kilka opcji ulokowania serwetki na stole przed rozpoczęciem posiłku. Najczęściej znajdziemy ją z prawej lub lewej strony talerza, bądź na samym talerzu.

 

Zalecenia dotyczące postępowania z serwetką na wypadek przerwy i zakończenia konsumpcji są również niejednoznaczne. Edward Pietkiewicz (Savoir-vivre dla każdego, Warszawa 1997) wskazuje, iż na koniec posiłku gość kładzie serwetkę na stół z lewej strony talerza. Nie składa jej jednak już tak starannie jak była pierwotnie ułożona, ale nie pozostawia jej też w nieładzie. Z kolei dr Irena Kamińska-Radomska (Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji, Warszawa 2009) – znana ostatnio z telewizji – zaleca, by wstając na chwilę od stołu, odłożyć serwetkę na siedzenie krzesła.

 

Przed rozpoczęciem jedzenia należy wziąć serwetkę i ją rozłożyć. Najlepiej położyć raz rozłożoną serwetkę na kolanach otwartą stroną w kierunku ciała. W ten sposób można będzie wycierać usta jej wewnętrzną częścią. Serwetka służy wyłącznie do delikatnego wytarcia ust w trakcie posiłków. W bardzo dobrych restauracjach serwetka pod czasową nieobecność gościa jest wymieniania.

 

Serwetka jest bardzo pomocnym elementem nakrycia stołowego, który wspiera nas i chroni. Zabezpiecza naszą garderobę, sygnalizuje też na jakim etapie kosztowania dań jesteśmy.

 

 

Warto wiedzieć, iż dzisiejsze obrączki na serwetki używane w celach dekoracyjnych kiedyś miały inny cel. Rozpoznawalna obrączka była gwarancją wytarcia dłoni własnym brudnym kawałkiem materiału – w końcu w XVI wieku częste pranie nie było standardem.

 

Podobne wpisy

JAK USADZAĆ GOŚCI?

JAK USADZAĆ GOŚCI?

Mark Twain stwierdził kiedyś, że łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym. Uważam jednak, że aby się najeść również warto mieć zasady. Jedzenie będzie tym bardziej przyjemne, szczególnie, gdy zasiądziemy przy starannie nakrytym stole, w przyjemnym miejscu i w dobrym towarzystwie.
Więcej...

Maniery nie tylko w Starym Roku

Maniery nie tylko w Starym Roku

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz – klasyk… Epikur. Znakomite, po prostu „w punkt”, zwłaszcza pod koniec roku, gdy przed nami pojawia się niezwykła okazja wspaniałej zabawy, w mniej lub bardziej znanym towarzystwie, i delektowania się specjalnie przygotowanym na tę okoliczność menu. Albowiem co roku, na koniec roku, czeka na nas niezwykły dzień, wymagający stosownej oprawy i świętowania.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze