DOBRA MANIERA#34
Pozornie coś bardzo błahego, bez większego znaczenia – serwetka. Jest jednak „ale”. Ten stosunkowo niewielki kawałek materiału – mając na uwadze elegancką serwetę z tkaniny, a nie papierowy skrawek – może powodować spore dylematy.
Serwetka jest istotna dla etykiety stołowej i kultury spożywania posiłków.
W literaturze można spotkać kilka opcji ulokowania serwetki na stole przed rozpoczęciem posiłku. Najczęściej znajdziemy ją z prawej lub lewej strony talerza, bądź na samym talerzu.
Zalecenia dotyczące postępowania z serwetką na wypadek przerwy i zakończenia konsumpcji są również niejednoznaczne. Edward Pietkiewicz (Savoir-vivre dla każdego, Warszawa 1997) wskazuje, iż na koniec posiłku gość kładzie serwetkę na stół z lewej strony talerza. Nie składa jej jednak już tak starannie jak była pierwotnie ułożona, ale nie pozostawia jej też w nieładzie. Z kolei dr Irena Kamińska-Radomska (Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji, Warszawa 2009) – znana ostatnio z telewizji – zaleca, by wstając na chwilę od stołu, odłożyć serwetkę na siedzenie krzesła.
Przed rozpoczęciem jedzenia należy wziąć serwetkę i ją rozłożyć. Najlepiej położyć raz rozłożoną serwetkę na kolanach otwartą stroną w kierunku ciała. W ten sposób można będzie wycierać usta jej wewnętrzną częścią. Serwetka służy wyłącznie do delikatnego wytarcia ust w trakcie posiłków. W bardzo dobrych restauracjach serwetka pod czasową nieobecność gościa jest wymieniania.
Serwetka jest bardzo pomocnym elementem nakrycia stołowego, który wspiera nas i chroni. Zabezpiecza naszą garderobę, sygnalizuje też na jakim etapie kosztowania dań jesteśmy.
Warto wiedzieć, iż dzisiejsze obrączki na serwetki używane w celach dekoracyjnych kiedyś miały inny cel. Rozpoznawalna obrączka była gwarancją wytarcia dłoni własnym brudnym kawałkiem materiału – w końcu w XVI wieku częste pranie nie było standardem.
Ostatnio dodane komentarze