DOBRA MANIERA#22

Przy stole może dziać się sporo. I to nie tylko smacznego. Tworzą się przy nim relacje, które możemy pielęgnować, zwłaszcza okazując sobie szacunek.
Szacunek przy stole to – jak w przypadku wielu innych okoliczności – wzgląd na innych. Jeżeli zasiadamy do stołu z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi warto obserwować gospodarza lub gospodynię. To na jej/jego sygnał zajmujemy miejsca przy stole. Podobnie jest w przypadku rozpoczęcia jedzenia. Bardzo istotne jest to, abyśmy cierpliwie czekali na wszystkich współbiesiadników, aż zajmą swoje miejsca. Dotyczy to również spożywania posiłku. Niestety codzienny pośpiech odbiera nam ten dobry obyczaj, pozbawia szacunku.
Za stołem siedzimy możliwie wyprostowani, nie opieramy na nim łakoci. Na talerz nakładamy porcje w ilości, którą będziemy w stanie spożyć. Zdecydowanie lepiej jest skorzystać z dokładki, niż nieelegancko wyróżniać się „stertą jedzenia”. Jemy wyłącznie z własnego talerza, nigdy bezpośrednio z półmiska, a także talerzy innych osób.
Konwersacja przy stole jest dozwolona, a nawet wskazana, aczkolwiek nie mówimy z pełnymi ustami. Jeśli jemy to nie pijemy, a jeśli pijemy to nie jemy, m.in. po to by nie mlaskać, wprowadzając innych w zakłopotanie.
Używamy sztućców, rozpoczynając od tych najbardziej oddalonych od talerza, po te leżące najbliżej jego krawędzi. Zasadniczo używamy noża i widelca. Wyjątkiem są potrawy mączne, które możemy spożywać za pomocą samego widelca (także ziemniaki możemy jest jeść bez noża, ale gdy są przygotowane w odpowiedniej umożliwiającej to formie). Raz używane sztućce nie mogą powtórnie dotknąć stołu/obrusa, a podczas przerwy w posiłku nie odkładamy sztućców na stół, lecz na talerz. Układ skrzyżowany oznacza przerwę w posiłku, a ułożenie sztućców na godz. 17.00 całkowite zakończenie jego spożywania.
Gdy pragniemy sięgnąć po półmisek z jakąś przystawką i się nią poczęstować właściwe jest w pierwszej kolejności zapytanie osoby z prawej i lewej strony, czy nie miałaby ochoty na skosztowanie.
Po zakończonym posiłku dziękujemy.
Etykieta stołowa to ważna część dobrych manier. Dbajmy o to, by wyzwala w nas pozytywne zachowania i emocje.
Ostatnio dodane komentarze
Użytkownik Milena Ostrocka napisał 25 września 2024:
Zgadzam się, że kluczowe jest oddzielenie sfery zawodowej od towarzyskiej i stosowanie odpowiednich zasad w każdej z nich. Warto jednak pamiętać, że niezależnie od sytuacji, najważniejsze jest wzajemne poszanowanie i empatia - to one powinny być podstawą naszych zachowań, a nie sztywne reguły. Elastyczne podejście i umiejętność odczytywania preferencji drugiej osoby są kluczowe w dzisiejszych czasach.
Użytkownik KarolinaGrochowiczStec napisał 28 lutego 2019:
Bardzo dziękuję za Pani komentarz. Cieszę się, że moje intencje są tak odczytywane. Cóż, przyznaję - optymizm w sferze dobrych manier mnie nie opuszcza. Wierzę, że mają wiele do zaoferowania i gdy tylko sami będziemy je pielęgnować, to także Ci bardziej sceptyczni poczują ich wartość. Podobnie jak Pani mam nadzieję, że grono doceniających maniery będzie z czasem rosło. Dziękuję. Pozdrowienia.