Logo

Jeść w dobrym stylu

Jeść w dobrym stylu

Kiedyś do Mongolii udała się polska delegacja na najwyższym szczeblu. Szef protokołu usłyszał od samego ambasadora, że zaprasza on całą delegację na obiad. W oznaczonym czasie gospodarze witali gości, potem podali aperitif i zaprosili do stołu. Podano przystawkę zimną, zupę, danie mięsne, danie rybne, deser i kawę…. Nikt z wyjątkiem wiceministra nie zauważył, że do menu wkradł się błąd…

 

… gdy minister zaczął patrzeć uporczywie w kierunku dyrektora protokołu dyplomatycznego, ten udawał, że nic dostrzega. W końcu ich spojrzenia skrzyżowały się. Ze wzroku ministra można było wyczytać: „Jak pan mógł dopuścić do tej gafy”. Rzeczywiście nie podaje się dania z ryby po daniu z mięsa (…) Gospodarze chcieli dobrze, będzie im przykro (…) dwa miesiące później zostali odwołani. W kontaktach prywatnych takie „potknięcie” uszłoby na sucho. W ambasadzie nigdy.

 

Pozornie takie postawienie sprawy wydaje się dramatyzowaniem, aczkolwiek w pewnych sytuacjach etykieta „nie ma skrupułów”. Tak jest też w przypadku etykiety stołowej, której temat będę dziś kontynuować. Tym razem trochę porad na temat różnorodnych produktów i dań, których degustowanie na pierwszy rzut oka nie powinno sprawiać żadnych trudności i budzić wątpliwości, a w rzeczywistości rodzi dylematy. Jedzenie w dobrym stylu, i zgodnie ze wskazaniami savoir-vivre, niekiedy wymaga od nas bowiem nieco „więcej zachodu”, chociażby użycia sztućców w sytuacji, w której wydawałoby się to absolutnie zbędne.

 

W związku z powyższym przedstawiam kolejną subiektywną listę WSKAZÓWEK W ZAKRESIE JEDZENIA W DOBRYM STYLU:

#1

BANANY

Pierwszy produkt z kategorii tych, które zwykle jemy rękoma, ale możemy je jeść w bardziej stylowym wydaniu, szczególnie gdy przyjdzie nam to czynić w towarzystwie. Owszem banana obieramy rękoma (często będzie on podzielony na mniejsze części), ale jemy widelcem i nożem krojąc go na mniejsze części na talerzyku (analogicznie postępujemy z owocami takimi jak: jabłka i gruszki).

 

#2

AWOKADO

W przypadku, gdy ten owoc trafi do nas w całości, najpierw powinniśmy przekroić go na pół. Kolejny krok to przekręcenie podzielonych połówek w przeciwnym do siebie kierunku, otworzenie awokado i wyjęcie pestki (co nie będzie trudne, pestka jest okazała). Na zakończenie pozostaje konsumpcja poprzez wydrążenie miąższu łyżeczką lub pokrojenie owocu na kawałki nożem i widelcem.

 

#3

SAŁATA

Spożywamy ją na 2 sposoby. Jeśli jest to sałata w formie dodatku do dodania możemy ją jeść tylko widelcem. Natomiast jeśli sama w sobie stanowi danie wówczas wypada ją jeść nożem i widelcem. Należy mieć jednakże na uwadze, iż najczęściej etykieta stołowa będzie nam zalecać, aby sałaty nie kroić. Dlatego raczej za pomocą noża zawijamy i nakładamy na widelec liście sałaty, niż dzielimy na mniejsze części.

 

#4

PASZTET

Pasztet często pojawia się na stole jako przystawka, wówczas najczęściej jemy go za pomocą sztućców do przystawek (szczególnie, gdy jego konsystencja jest zbita). Z kolei pasztety podawane w cieście francuskim możemy jeść samym widelcem. Możemy ewentualnie wesprzeć się tostem lub kawałkiem chleba.

 

#5

PYZY, KLUSKI, PIEROGI

Generalnie do jedzenia potraw mącznych potrzebujemy zazwyczaj tylko widelca, co stoi w zgodzie z savoir-vivre. Kroimy widelcem kawałek po kawałku, aby zamoczyć go w sosie. Należy pamiętać, że jest to bardzo ważne, gdyż umieszczenie w ustach całej pyzy będzie wyjątkowo nieestetyczne i nieeleganckie.

 

#6

KARTOFLE

Ziemniaki bardzo często stanowią składnik polskich obiadów. Pamiętajmy, iż nie kroimy kartofli nożem, a co najwyżej rozdrabniamy widelcem.

 

#7

SPAGHETTI

Często jedzenie makaronu, szczególnie spaghetti, budzi wątpliwości. Ponoć Włosi wcale nie jedzą go widelcem i łyżką, a jedynie widelcem (mają większą wprawę). W naszych realiach spaghetti jada się trzymając widelec w prawej dłoni. Nabierając na niego kilka nitek makaronu wspieramy się łyżką, którą trzymamy w lewej dłoni.

 

#8

ZUPA CEBULOWA

Teoretycznie zupa, jak zupa, ale jest zwykle serwowana z żółtym serem i grzanką, co może powodować problemy z jej eleganckim jedzeniem. Aby sobie z nią poradzić należy delikatnie przebić się przez serową pokrywę za pomocą łyżki, a następnie przesuwając łyżkę w kierunku brzegu talerza przycisnąć ser. Jeśli ser sprawi nam problemy, możemy nawinąć go na łyżkę, ewentualnie użyć widelca (ale bez noża). Dopiero wówczas nabieramy zupę na łyżkę.

 

 

To w moim odczuciu najistotniejsze wskazówki, zatem na zakończenie zwracam się do Was z pewnym życzeniem. Chciałabym, abyście nie traktowali powyższych wskazówek jako mało praktycznej i zbędnej w codziennym życiu wiedzy, a kolejną bardzo cenną i przydatną dozę informacji, powalającą na bardziej komfortowe poruszanie się w towarzystwie mniej i bardziej oficjalnym. Czasem nawet zabezpieczenie przed kompromitacją...

Sposób jedzenia również świadczy o naszej kulturze osobistej.

 

PS. Anegdota we wstępie pochodzi z uroczej książki Edwarda Pietkiewicza „Anegdotki dyplomatyczne”. Polecam.

Podobne wpisy

JAK USADZAĆ GOŚCI?

JAK USADZAĆ GOŚCI?

Mark Twain stwierdził kiedyś, że łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym. Uważam jednak, że aby się najeść również warto mieć zasady. Jedzenie będzie tym bardziej przyjemne, szczególnie, gdy zasiądziemy przy starannie nakrytym stole, w przyjemnym miejscu i w dobrym towarzystwie.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze