Logo

DOBRA MANIERA #7

DOBRA MANIERA #7

Aktualnie „bywam” mniej. Ciągle jednak miewam możliwość poczynienia obserwacji różnorodnych wydarzeń połączonych z poczęstunkiem na „stojąco”. Patrzę uważnie i wnioskuję. Nie krytykuję, ale dostrzegam pewne usterki.

 

Etykieta stołowa to ważna część dobrych manier. Niestety jedzenie wyzwala w nas specyficzne zachowania i emocje. Przy okazji różnych eventów, konferencji, spotkań i szkoleń, zakończonych lunchami, obiadami, czy innymi drobniejszymi poczęstunkami zachowujemy się mało poprawnie. Zapominamy o cierpliwości, racjonalności, umiarze i zwyczajnej grzeczności. Spieszymy się, przepychamy, skupiamy wyłącznie na jedzeniu.

 

Etykieta stołowa zaleca coś na wskroś innego. Wskazuje, iż winniśmy kierować się do bufetu powoli. Jeśli jest taka potrzeba ustawiamy się w kolejce i cierpliwie czekamy. Nakładamy na talerz pojedyncze produkty i nie miksujemy dań wytrwanych ze słodkościami. Po prostu kosztowanie rozpoczynamy od przystawek, kończąc na deserze. Także dla zdrowia.

 

Częstujemy się nakładając na talerz wybrany smakołyk, a gdy mamy ochotę na coś jeszcze sięgamy po czysty talerzyk. Co więcej nakładamy tyle ile będziemy w stanie zjeść (talerz z „górką” nie sprawia dobrego wrażenia). Jemy wyłącznie z własnego talerza, nigdy bezpośrednio z półmiska. Do nakładania potraw używamy sztućce serwingowe.

 

Nie blokujemy dostępu do stołu.

 

Korzystamy również z zasady, iż jeśli jemy to nie pijemy, a jeśli pijemy to nie jemy. Tak jest też łatwiej delektować się poczęstunkiem na stojąco.

 

W trakcie przyjęć stojących możemy prowadzić konwersację, ale niewskazane jest wymienianie się wówczas wizytówkami.

 

 

Jedzenie na stojąco będzie przyjemne, o ile nie zapomnimy o podstawowych wskazówkach z zakresu dobrych manier.

 

 

 

PS. Dotyczy to również zbliżających się spotkań wigilijnych w gronie współpracowników, partnerów biznesowych, koleżanek i kolegów.  

 

 

 

 

Podobne wpisy

JAK USADZAĆ GOŚCI?

JAK USADZAĆ GOŚCI?

Mark Twain stwierdził kiedyś, że łatwiej mieć zasady, kiedy się jest najedzonym. Uważam jednak, że aby się najeść również warto mieć zasady. Jedzenie będzie tym bardziej przyjemne, szczególnie, gdy zasiądziemy przy starannie nakrytym stole, w przyjemnym miejscu i w dobrym towarzystwie.
Więcej...

Maniery nie tylko w Starym Roku

Maniery nie tylko w Starym Roku

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz – klasyk… Epikur. Znakomite, po prostu „w punkt”, zwłaszcza pod koniec roku, gdy przed nami pojawia się niezwykła okazja wspaniałej zabawy, w mniej lub bardziej znanym towarzystwie, i delektowania się specjalnie przygotowanym na tę okoliczność menu. Albowiem co roku, na koniec roku, czeka na nas niezwykły dzień, wymagający stosownej oprawy i świętowania.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze