Logo

DOBRA MANIERA #40

DOBRA MANIERA #40

Stół jest nakryty. Talerze zostały rozstawione. Czeka nas nie lada menu. Przed nami różne dania wymagające różnych sztućców.

 

Noże, widelce i łyżki powinny zostać rozmieszczone według planowanej kolejności ich używania, równo i estetycznie, w odległości ok. 1 cm od siebie. Noże kładziemy skierowane ostrzem w lewą stronę (w stronę talerza).

Ich układanie rozpoczynamy od zewnątrz w kierunku talerza podstawowego. Jeśli pierwszym z serwowanych dań będzie zupa, wówczas łyżka będzie pierwszym zewnętrznym sztućcem z prawej strony nakrycia. A jeśli przystawka – pierwsze będą widelec z lewej strony i nóż z prawej. Gdyby natomiast na stole pojawiła się ryba nie zapominajmy o widelcu i nożu do ryb, które winny znaleźć się w kolejności w jakiej danie rybne będzie serwowane.

Sztućce do deseru kładziemy za talerzem podstawowym równolegle do krawędzi stołu. Łyżeczka leży nad widelczykiem zwrócona rączką w prawą stronę. Widelczyk odwrotnie.

Wszystkie sztućce leżą w odległości 1 cm od siebie.

Bardzo istotne jest, iż raz użyty nóż i widelec nie mogą dotknąć ponownie obrusa.

Noża nie używa się do: makaronu, ryżu, kaszy, klusek i omletów (potraw mącznych), nie kroi się sałaty i ziemniaków (gdy podane są w odpowiedniej formie). Do nakładania z półmisków używa się sztućce serwingowe, nie używa się w tym celu własnych sztućców.

Sztućce ułożone na godzinie 17.00 oznaczają koniec posiłku, a skrzyżowane na talerzu – jedynie przerwę.

 

Bez dobrego jedzenia, dobrego wina i dobrych przyjaciół nie można świętować. Vico von Bulow

 

 

Podobne wpisy

Ostatnio dodane komentarze