DOBRA MANIERA #37
Celebrować to uroczyście obchodzić jakieś ważne wydarzenie. Celebrować można jednak znacznie więcej…
Uroczyste obchodzenie jakiejś okazji kojarzy się zwykle z powagą (niekiedy nieco na pokaz), ceremoniałem i wyjątkowymi okolicznościami. Takowe możemy spotkać przy okazji ważnych świąt i uroczystości publicznych, gdy to akt publiczny lub obrządek religijny o charakterze oficjalnym przebiega zgodnie z ustalonym porządkiem opartym często na tradycyjnych formach symbolicznych (…) Stosowanie się do tradycyjnych, czasem staroświeckich zwyczajów ma dowodzić powagi odbywanego aktu (T. Orłowski, Protokół dyplomatyczny. Ceremoniał & etykieta, Warszawa 2010). Wówczas bardzo istotne jest wsparcie protokołu dyplomatycznego.
Celebrować można także bardziej codzienne i bliższe nam okazje. Świętujemy: urodziny (i narodziny), imieniny, rocznice znajomości, czy ślubu, inne ważne wydarzenia w życiu prywatnym, a także te dotyczące sfery zawodowej. Okazji jest wiele, warto o nich pamiętać i tym bardziej cieszyć się nimi, korzystając z wyjątkowej użyteczności etykiety. To ona podpowiada nam jak: zapraszać gości, obdarowywać innych prezentami, składać życzenia i gratulacje, zachować się na przyjęciach i przy stole, wznosić toasty, witać się i żegnać (albo wyjść po „angielsku”).
Celebrowanie to niezwykle miły i warty uwagi obyczaj, który ubogaca życie i sprawia przyjemność nie tyko nam, ale także innym.
Ostatnio dodane komentarze