DOBRA MANIERA #26
Smakołyki, którymi możemy delektować się na świeżym powietrzu smakują szczególnie. Piękna pogoda, urokliwe okoliczności przyrody, wreszcie atmosfera relaksu gwarantują niezapomniane doznania. Czas na piknik.
Savoir-vivre przychodzi z pomocą również w czasie „piknikowania”. Piknik nie może oznaczać bowiem braku poszanowania dla ogólnie obowiązujących zasad życia wśród ludzi.
Najpierw otoczenie. Kluczem do sukcesu jest odnalezienie miejsca atrakcyjnego i wygodnego dla wszystkich uczestników planowanej przyjemności, od grzybiarzy i wędkarzy, poprzez fanów spacerowania, czy nawet uprawiania sportu. Warto zadbać o stosowne ukształtowanie terenu, dostęp do wody i nasłonecznienie.
Następne menu. Zazwyczaj są to różnorodne przekąski, kanapki i inne proste potrawy niewymagające specjalnych warunków spożywania i przechowywania. Wspólnie rozpoczynamy jedzenie, wspólnie decydujemy o przerwie na inne aktywności, wspólnie też powracamy do kosztowania smakołyków.
Ubiór. Savoir-vivre nie narzuca nam żadnego balastu i sztywnych zasad. Strój piknikowy powinien być przede wszystkim wygodny i swobodny (tzw. casual), ale też czysty, schludny (pomimo wysokich temperatur pozostajemy „ubrani”).
Wreszcie sposób zachowania. Nie może ono zakłócać spokoju otoczenia, winno być opanowane, ciche i nienarażające innych na niepotrzebną złość, czy zakłopotanie. Należy sprawdzić, czy w danym miejscu nie jest zabronione spożywanie napojów alkoholowych. Na zakończenie porządkujemy miejsce po pikniku. Bezwzględnie sprzątamy i zbieramy wszelkie śmieci, resztki i odpadki.
Pielęgnujmy ten miły obyczaj, z poszanowaniem siebie i innych.
Ostatnio dodane komentarze