DOBRA MANIERA #39

Stół został nakryty. Obrus jest nienagannie wyprasowany i czysty. Wygląda uroczyście i elegancko. Czas na rozstawienie talerzy.
Więcej...
Stół został nakryty. Obrus jest nienagannie wyprasowany i czysty. Wygląda uroczyście i elegancko. Czas na rozstawienie talerzy.
Więcej...
Stół mówi wiele o poczuciu estetyki gospodarza/gospodyni. Stołową bazę stanowi obrus. Biały obrus to ten szczególnie wyjątkowy i świąteczny. A Święta przed nami.
Więcej...
Celebrować to uroczyście obchodzić jakieś ważne wydarzenie. Celebrować można jednak znacznie więcej…
Więcej...
Wedle amerykańskiego autorytetu w zakresie dobrych manier – Emily Post – etykieta to nic innego niż komunikacja. Etykieta dotyczy sytuacji, gdy w naszym otoczeniu pojawia się druga osoba. Gdy skierujemy do niej komunikat oczekujemy, że będzie słuchany…
Więcej...
Gdy przychodzi do płacenia rachunku w restauracji tradycyjnie w naszych głowach pojawia się wciąż dość często zasada, iż to mężczyzna płaci. Dawniej jako nietakt odbierane było pozwolenie ze strony mężczyzny na to, by to kobieta uiściła rachunek za siebie. Ale czy taka wersja zdarzeń aktualna jest współcześnie?
Więcej...
Pozornie coś bardzo błahego, bez większego znaczenia – serwetka. Jest jednak „ale”. Ten stosunkowo niewielki kawałek materiału – mając na uwadze elegancką serwetę z tkaniny, a nie papierowy skrawek – może powodować spore dylematy.
Więcej...
Ostatnio dodane komentarze