Logo

Czy Ci się choć raz powiedzie zachować właściwie przy….?

Zdjęcie do artykułu

„Gość w dom, Bóg w dom” – dobrze znamy to przysłowie, ale wolimy raczej takich gości, których zaprosiliśmy a nie przypadkowych (jak napisał Henryk Ryszard Żuchowski). To prawda, przy czym należy mieć na uwadze, iż zapraszanie gości to nie tylko przyjemność związana ze świętowaniem, ale również powinność stosownego zachowania, w tym w zgłębienia sztuki usadzania gości i serwowania dań…

 

Zatem dziś na goodmanners kontynuacja wątku świątecznego, albowiem poza regułami nakrywania eleganckiego świątecznego stołu (szerzej: ŚWIĘTA, ŚWIĘTA, IDĄ ŚWIĘTA…) warto pójść krok dalej i poznać tajniki serwowania dań. Kolejny raz pomoże nam w tym cudowna i niezastąpiona etykieta. Będzie też „smaczek” – ponownie pojawią się bowiem niezwykłe zdjęcia autorek bloga Cooking&Goodlooking prezentujące różnorodne świąteczne smakołyki w sam raz na bożonarodzeniowy stół.

 

Oto kilka wskazówek dotyczących SERWOWANIA DAŃ…

Przede wszystkim należy mieć na uwadze, iż dania winny być podawane w pewnej ogólnie przyjętej kolejności, co naturalnie implikuje układ menu. Natomiast w polskiej świątecznej tradycji dosyć trudne może okazać się odnalezienie takiego prawidłowego porządku, gdyż kultura świątecznego biesiadowania wiąże się raczej ze „stałym” siedzeniem przy stole i pewnym „mixem” w zakresie podawania potraw. Kolejność winna być jednakże następująca:

 

  1. Przystawka.

Świąteczna przystawka.jpg

  1. Zupa.
  2. Danie rybne. 

Świąteczne danie rybne.jpg

  1. Dania mięsne.
  2. Sery.
  3. Deser.

Świąteczny deser_2.jpgŚwiąteczny deser_1.jpg

Świąteczny deser_3.jpg

 

  1. Kawa.

 

Jednocześnie w kwestii serwisu należy wyróżnić sytuacje formalne i nieformalne. W sytuacjach nieformalnych (prywatnych, towarzyskich, w tym w czasie Świąt), gdy nie towarzyszy nam obsługa kelnerska, zwykle możemy spotkać następujące rozwiązania:

  1. To gospodyni inicjuje degustację dań.

A dokładniej polega to na tym, iż gospodyni podaje półmisek gościom rozpoczynając od swojej prawej strony. Tym samym honoruje najważniejszego mężczyznę w gronie gości zgodnie z zasadami precedencji (o szczegółach poniżej). Półmisek wędruje następnie z rąk do rąk w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara.

  1. To gospodarz inicjuje degustację dań.

Sytuacja wówczas wygląda analogicznie jak powyżej, gdyż ponownie półmisek wędruje w prawą stronę z tym, że w kierunku najważniejszej wśród gości kobiety (nie uwzględniając samej gospodyni), która po nałożeniu sobie potrawy oddaje półmisek gospodarzowi, aby sam mógł sam skosztować tego, co się na nim znajduje. Następnie półmisek wędruje w lewą stronę.

  1. Gospodarz inicjuje degustację dań a wyróżnione zostają Panie.

Takie rozwiązanie polega na tym, iż gospodarz pomaga kobiecie siedzącej po jego prawej stronie w nałożeniu dania przytrzymując półmisek, ona następnie przekazuje półmisek mężczyźnie siedzącemu po jej prawej stronie, ten jednakże nie nakłada sobie dania, a kieruje półmisek w stronę kolejnej damy.

 

Z kolei w okolicznościach oficjalnych (np. w trakcie spotkań służbowych, w dyplomacji), gdzie podstawą jest obsługa kelnerska,  możemy spotkać następujące rodzaje serwisów:

  1. Francuski

To serwis dosyć wymagający jeśli chodzi o gościa, gdyż kelner podchodzi do niego z półmiskiem oraz ze sztućcami serwingowymi (szerzej: SŁOŃ W SKŁADZIE PORCELANY) a gość samodzielnie nakłada sobie na talerz porcję. W nieco uproszczonej wersji gości obsługuje 2 kelnerów – jeden podaje talerz, drugi serwuje danie. Goście wskazują jedynie pożądaną ilość.

  1. Angielski

Kelnerzy wnoszą wówczas potrawy na półmiskach, które będą dopiero porcjowane i podawane gościom. Czasem są wyporcjowane wcześniej, ale cechą charakterystyczna tego serwisu jest to, że dopiero po wniesieniu na salę dania są nakładane na talerze i wędrują do gości.

  1. Niemiecki

To najprostsza wersja sposobu serwowania dań, w której kelnerzy podają gościom wyporcjowane dania.

  1. Rosyjski

Często spotykany w warunkach prywatnych, gdyż dotyczy sytuacji, w której dania znajdują się już na stole, a goście na zasadzie „samoobsługi” się nimi częstują.

 

Ponadto ogólnie rzecz biorąc wszystkie dania, z wyjątkiem dań podzielonych na porcje i zupy, podaje się z lewej strony gościa. Z kolei z prawej strony: dania podzielone na porcje, zupę oraz nalewa się wszelkie napoje (w tym alkoholowe). Jednocześnie brudne naczynia winny być zbierane z prawej strony, a czyste uzupełniane z lewej.

 

Jedzenie nie zawsze bywa zatem takie proste. Tymczasem przyjemnego i smacznego świętowania życzymy.

Karolina, Justyna, Olga

Podobne wpisy

Słoń w składzie porcelany

Właśnie zakończyło się ostatnie wystąpienie. Gospodarz podsumował konferencję i zaprosił gości na poczęstunek. Uczestnicy powoli zaczynają opuszczać salę konferencyjną, ale z czasem, gdy w ich polu widzenia pojawiają się kelnerzy i suto zastawiony bufet zdecydowanie przyspieszają tempa. Zaczyna robić się tłoczno, ciasno, mało elegancko i nieco niekulturalnie…
Więcej...

Pije się pije…

Znowu jesteśmy na przyjęciu. Gospodarz wchodzi właśnie na chwilę do kuchni, aby zorientować się jak wyglądają przygotowania. Jeden z kelnerów napełnia kieliszki winem do pełna… Gospodarz szybko reaguje mówiąc: „Panie Kowalski, proszę nalewać wino tylko do 2/3 wysokości kielicha”. Kowalski zrealizował prośbę gospodarza i trunek niezwłocznie powędrował do gości.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze