Logo

JAK JEŚĆ NA STOJĄCO?

Zdjęcie do artykułu

Kilka lat temu byłam na bardzo eleganckim przyjęciu, w pięknym miejscu, z interesującym menu i bardzo dużą ilością gości, w tym prawdziwych znamienitości. I na tym właśnie wytwornym przyjęciu damy w wieczorowych sukniach zmuszone były do używania swoich kolan do ustawienia talerzy z serwowanymi daniami…

 

Zadziało się tak z prostego powodu. Na opisywanym przyjęciu wystąpiło nierzadkie niedociągnięcie natury organizacyjnej. Zaserwowano dania wymagające miejsc siedzących przy stole, ale o samych stołach nie pomyślano. Goście zmuszeni byli więc poszukiwać sposobu na skosztowanie podawanych posiłków, choćby zasiadając na schodach i wykorzystując jako stół własne kolana, bez względu na noszoną tego wieczoru wyjątkową garderobę. Nieprzemyślane przygotowanie przyjęcia może zatem powodować trudności.

Bywa też tak, że organizator zadba o wszystko, ale to zachowanie gości pozostawia wiele do życzenia. Każdy z nas był prawdopodobnie na takim przyjęciu, na którym dostrzec można było wiele różnych „grzeszków” popełnionych przez jego uczestników. Warto mieć zatem na uwadze kilka istotnych podpowiedzi, które wskażą nam „jak jeść na stojąco?”.

Przede wszystkim, widząc bufet przechodzimy spokojnie w jego kierunku. Nie biegniemy, nie przepychamy się, nie wyprzedzamy innych. Następnie ustawiamy się w kolejce, unikając rezerwowania miejsca dla znajomych i cierpliwie czekamy. Nie powinniśmy obawiać się, że smakołyków zabraknie.

Sięgamy po talerzyk i sztućce, natomiast jeśli nie poradzimy sobie z krojeniem dań na stojąco wówczas lepiej zrezygnować z takiej potrawy. Organizator podając dania wymagające stosowania sztućców winien zapewnić stoliki, przy których możemy siąść. Kosztowanie rozpoczynamy od przystawek, kończymy na deserze.

Warto mieć na uwadze, iż estetycznie jest, gdy jedno danie trafia na jeden talerz i każda kolejna potrawa nakładana jest na czyste naczynie. Nie miksujemy dań wytrwanych ze słodkościami. Także dla naszego zdrowia. Na talerz nakładamy porcje w ilości,  którą będziemy w stanie spożyć. Lepiej jest skorzystać z dokładki niż przemieszczać się ze stertą jedzenia w obawie, że po drodze coś zgubimy. Jemy wyłącznie z własnego talerza, nigdy bezpośrednio z półmiska. Jeśli jemy to nie pijemy, jeśli pijemy to nie jemy.

Do nakładania potraw używamy sztućce serwingowe. Nakładamy coś dla siebie i przechodzimy dalej.

Brudne naczynia powinny znaleźć się w odpowiednim miejscu. To prawdopodobnie najczęściej spotykany problem, gdyż albo nie ma wystarczającej ilości kelnerów zbierających na bieżąco od gości niepotrzebne talerze, albo brakuje na nie stosownego miejsca (np. oddzielnego stołu).

W trakcie przyjęć stojących naturalne i wskazane jest prowadzenie konwersacji, ale niestosowne jest wymienianie się wówczas wizytówkami.

 

Winno być smacznie, miło i komfortowo. Warto mieć to na uwadze zarówno w roli gościa, jak i organizatora.

 

Podobne wpisy

Słoń w składzie porcelany

Właśnie zakończyło się ostatnie wystąpienie. Gospodarz podsumował konferencję i zaprosił gości na poczęstunek. Uczestnicy powoli zaczynają opuszczać salę konferencyjną, ale z czasem, gdy w ich polu widzenia pojawiają się kelnerzy i suto zastawiony bufet zdecydowanie przyspieszają tempa. Zaczyna robić się tłoczno, ciasno, mało elegancko i nieco niekulturalnie…
Więcej...

Pije się pije…

Znowu jesteśmy na przyjęciu. Gospodarz wchodzi właśnie na chwilę do kuchni, aby zorientować się jak wyglądają przygotowania. Jeden z kelnerów napełnia kieliszki winem do pełna… Gospodarz szybko reaguje mówiąc: „Panie Kowalski, proszę nalewać wino tylko do 2/3 wysokości kielicha”. Kowalski zrealizował prośbę gospodarza i trunek niezwłocznie powędrował do gości.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze