Logo

DOBRA MANIERA #38

Zdjęcie do artykułu

Stół mówi wiele o poczuciu estetyki gospodarza/gospodyni. Stołową bazę stanowi obrus. Biały obrus to ten szczególnie wyjątkowy i świąteczny. A Święta przed nami.

 

Nakrycie stołowe nie istnieje bez obrusu – to on stanowi podstawę, pierwszy i kluczowy element nakrycia. Klasycznie i najbardziej elegancko prezentuje się właśnie w białym (dokładniej śnieżnobiałym) wydaniu, który nadaje nakryciu wyjątkowy, uroczysty charakter. Co więcej, jest znakomitą bazą dla pozostałych elementów stołowego nakrycia – do białego obrusu zwyczajnie łatwej jest dobierać dodatki. 

 

Obrus nie może być ani za duży ani za mały. Standardowo należy rozłożyć go na stole, tak aby sięgał mniej więcej do połowy wysokości stołu lub do podłogi (wg bardziej precyzyjnych wskazań jego brzegi winny opadać od 20 do 38 cm). Musi być czysty, świeży i wyprasowany.

 

Obecnie dostępne są różnorodne tkaniny, z których wykonywane są obrusy – od lnu, po bawełnę i liczne syntetyki. Najbardziej wyrafinowane to te z adamaszku (żakardowej, zwykle jednobarwnej i jedwabnej tkaniny).

 

W przypadku uroczystego nakrycia, oprócz obrusu, wskazane jest zadbanie o  serwetki dla gości -  prawdziwie eleganckie wykonane z tkaniny i zwykle umieszczone w specjalnych obrączkach. Najczęściej znajdziemy ją z prawej lub lewej strony talerza, bądź na samym talerzu.

 

Zapraszamy do stołu.

 

 

PS. Wigilia wymaga szczególnego celebrowania, a zatem i białego obrusa.

Podobne wpisy

Tuż, tuż… Święta

„Bez dobrego jedzenia, dobrego wina i dobrych przyjaciół nie można świętować” (Vico von Bulow). Być może w polskim wydaniu lepiej zabrzmi to tak: bez dużej ilości dobrego jedzenia i grona najbliższych nie można świętować, szczególnie w zbliżające się Święta Bożego Narodzenia…
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze