Logo

DOBRA MANIERA#22

Zdjęcie do artykułu

Przy stole może dziać się sporo. I to nie tylko smacznego. Tworzą się przy nim relacje, które możemy pielęgnować, zwłaszcza okazując sobie szacunek.

 

Szacunek przy stole to – jak w przypadku wielu innych okoliczności – wzgląd na innych. Jeżeli zasiadamy do stołu z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi warto obserwować gospodarza lub gospodynię. To na jej/jego sygnał zajmujemy miejsca przy stole. Podobnie jest w przypadku rozpoczęcia jedzenia. Bardzo istotne jest to, abyśmy cierpliwie czekali na wszystkich współbiesiadników, aż zajmą swoje miejsca. Dotyczy to również spożywania posiłku. Niestety codzienny pośpiech odbiera nam ten dobry obyczaj, pozbawia szacunku.

 

Za stołem siedzimy możliwie wyprostowani, nie opieramy na nim łakoci. Na talerz nakładamy porcje w ilości, którą będziemy w stanie spożyć. Zdecydowanie lepiej jest skorzystać z dokładki, niż nieelegancko wyróżniać się „stertą jedzenia”. Jemy wyłącznie z własnego talerza, nigdy bezpośrednio z półmiska, a także talerzy innych osób.

 

Konwersacja przy stole jest dozwolona, a nawet wskazana, aczkolwiek nie mówimy z pełnymi ustami. Jeśli jemy to nie pijemy, a jeśli pijemy to nie jemy, m.in. po to by nie mlaskać, wprowadzając innych w zakłopotanie.

 

Używamy sztućców, rozpoczynając od tych najbardziej oddalonych od talerza, po te leżące najbliżej jego krawędzi. Zasadniczo używamy noża i  widelca. Wyjątkiem są potrawy mączne, które możemy spożywać za pomocą samego widelca (także ziemniaki możemy jest jeść bez noża, ale gdy są przygotowane w odpowiedniej umożliwiającej to formie). Raz używane sztućce nie mogą powtórnie dotknąć stołu/obrusa, a podczas przerwy w posiłku nie odkładamy sztućców na stół, lecz na talerz. Układ skrzyżowany oznacza przerwę w posiłku, a ułożenie sztućców na godz. 17.00 całkowite zakończenie jego spożywania.

 

Gdy pragniemy sięgnąć po półmisek z jakąś przystawką i się nią poczęstować właściwe jest w pierwszej kolejności zapytanie osoby z prawej i lewej strony, czy nie miałaby ochoty na skosztowanie.

 

Po zakończonym posiłku dziękujemy.

 

 

Etykieta stołowa to ważna część dobrych manier. Dbajmy o to, by wyzwala w nas pozytywne zachowania i emocje.

 

 

Podobne wpisy

Słoń w składzie porcelany

Właśnie zakończyło się ostatnie wystąpienie. Gospodarz podsumował konferencję i zaprosił gości na poczęstunek. Uczestnicy powoli zaczynają opuszczać salę konferencyjną, ale z czasem, gdy w ich polu widzenia pojawiają się kelnerzy i suto zastawiony bufet zdecydowanie przyspieszają tempa. Zaczyna robić się tłoczno, ciasno, mało elegancko i nieco niekulturalnie…
Więcej...

Pije się pije…

Znowu jesteśmy na przyjęciu. Gospodarz wchodzi właśnie na chwilę do kuchni, aby zorientować się jak wyglądają przygotowania. Jeden z kelnerów napełnia kieliszki winem do pełna… Gospodarz szybko reaguje mówiąc: „Panie Kowalski, proszę nalewać wino tylko do 2/3 wysokości kielicha”. Kowalski zrealizował prośbę gospodarza i trunek niezwłocznie powędrował do gości.
Więcej...

Ostatnio dodane komentarze